Welk nieuws ik lees

media

Sla eventueel de volgende alinea over als je gewoon een lijst wilt hebben.

Deze week besloot ik dat de Haagse Zaken podcast van de NRC me toch te oppervlakkig is. Dat gevoel had ik al veel langer, maar nu heb ik hem mijn lijst uitgekieperd. Het is natuurlijk soms prettig een blik in de gangen van onze hoofdstad te werpen, om beter sommige besluitvorming of drama te begrijpen, maar de Haag-watcher is zoals elders al vaker beschreven vaak wat te nauw met haar object verbonden en daardoor wat te nauw kwa blik. Dat laatste geldt in extremis voor bijvoorbeeld de NOS, zoals Lubach afgelopen zondag nog maar weer eens pijnlijk blootlegde. De NOS en ook de betere kranten zitten helaas gevangen in de news-cycle, en nieuws is een show. De titel van dit bericht is dus misleidend: ik probeer geen nieuws tot mij te nemen, want dat is gewoon zeer inefficiënt. Daarom een lijst van publicaties die je tijd niet verdoen. De Nederlandse journalistieke prijzen rouleren ook meestal onder een van dezen.

Verder lees ik nu en dan de/the Correspondent, waar ondanks het onderzoek de opinie meestal belangrijker is. Vooral de nieuwe Engelse versie is teveel een echokamer nu. Ondanks dat, samen met VK/NRC/Trouw een bron van leuke nieuwe inzichten zo nu en dan.