Static Site Generator

Inmiddels ben ik al een aantal keren van blogsoftware veranderd. Wordpress is de degelijke alleskunner en is vooral door de geweldige support de terechte standaardkeuze. Omdat ik zo af en toe websites bouw, vaak om bovenstaande redenen voor Wordpress kies en dus het handig is om mijn eigen ‘dog food’ te eten.

Maar het kriebelt weer ’n beetje. Op Reddit kwam gisteren een leuke link voorbij met een voor mij ongebruikelijk oplossing voor ‘dynamische’ websites: offline html generators. Op de een of andere manier wordt content opgeslagen (sommige opties hebben een map met markdown bestanden) en wordt tezamen met een template (voor de grafische opmaak) een berg .html’s gegenereerd die vervolgens online geplaats. kunnen worden. Sweet, lah? Niet heel handig omdat je dus niet ergens in kunt loggen (hoewel, sommigen kunnen dat ook, en genereren de html gewoon op de server), maar wel scheelt het serverbelasting. Nu veroorzaakt dit blog natuurlijk sowieso nauwelijks belasting, en uiteraard zijn er caching plugins voor Wordpress, maar het is een leuke techniek. Omdat veel van deze software in Python of Ruby is geschreven had ik er meteen zin in. Hoewel Python m’n eerste keuze is, vond ik nanoc er het best uitzien; bijvoorbeeld Blogofile ziet er zwaar overkill uit. Misschien moet ik zelfs m’n eigen software gaan schrijven, met wat Coffeescript om dat ook meteen maar ’ns op te frissen. Een online update-paneel is wel het meest sexy natuurlijk, maar dan is Python of Ruby weer onpraktisch, alhoewel m’n webhost beide spreekt. Hmm :)

Als laatste bedacht ik me net dat ik dan van Facebook Connect comments gebruik kan maken, zodat de kans dat er nonspammers reageren een stuk realistischer wordt. Moet ik wel een vieze Facebook account maken…