Neoliberalisme in de polder

neoliberalism, sociology

Vorige week heb ik Nancy MacLeans “Democracy in Chains” uitgelezen. Vorige maand Jane Mayers “Dark Money”. Deze twee bronnen geven een verhelderende kijk op neoliberalisme, libertarisme en hoe deze middels het concept van vrijheid zonder democratie in feite de stembus met de bankrekening vervangen.

Deze boeken zijn geschreven voor en door Amerikanen, en vermelden Nederland zo uit het hoofd slechts eens als de herkomst van het protestants-fundamentalisme van de DeVos-familie. Dat een van de elementaire methoden van organisatie en outreach, binnen bepaalde kring, het Mont Pelerin gezelschap (MPS) is, is echter duidelijk. Mijn verbazing is vandaag dan ook groot genoeg wanneer ik verneem dat Mark Rutte Friedrich Hayek als zijn favoriete filosoof noemt. Waarom dit een enorme ’tell’ is, zal duidelijk zijn als je MacLean en Mayer hebt gelezen. Nog groter is mijn verbazing Frits Bolkestein tot het gezelschap behoort, en een tekening van hem het voorblad van Merijn Oudenampsens dissertatie vormt. Dat zijn twee aanknopingspunten voor de aanwezigheid van dit giftige gedachtengoed in Nederland.

Ik ben nog niet uitgelezen. Oudenampsen blogt en schrijft verspreid over meerdere posts heel wat af, en zijn these, die ook als boek is uitgegeven, maakt van hem dus de Nederlandse Mayers/MacLean. Let op: ik moet het nog lezen, maar hij staat ergens bovenaan mijn leeslijst.

Ondertussen, want wie heeft er tijd, lijken mij de volgende teksten een goed begin: