MP3: wat is het snelste?

Voor de mensen met een (grote) lossless muziek verzameling (FLAC, Ape, WavPack) en een MP3-speler die deze formaten niet afspeelt, heb ik het afgelopen weekend een interessant onderzoekje gedaan: welke mp3-encoder kan je muziek het snelst omzetten in een mp3?Nu, op eerste plaats stond hierbij dus snelheid, en niet geluidskwaliteit, omdat ik mijn speler vooral snel vol wil zetten en onderweg de het toch niet zo veel uitmaakt hoe het klinkt. Het schoot me te binnen dat er een jaar of wat geleden (bijna 2 jaar bleek na wat rondzoeken) er uit het niets een ‘supersnelle’ mp3-encoder op het toneel verscheen, Helix MP3. Bleek dat het een door Real opgekalefaterde Xing encoder was, welke een heel redelijk geluid gaf bij zeer hoge encodeersnelheden. Helaas was dat ook zo’n beetje de laatste keer dat er wat van Helix vernomen is; sindsdien geen ontwikkeling meer.In de vergelijkend warenonderzoeken van toen kwamen nog wat namen naar voren, waaronder GoGo en de alfa’s van Lame4. Deze bleek echt niet zo snel als de andere twee en had nog de nodige bugs (slecht geluid met joint-stereo). GoGo is een getunede Lame (GoGo 3.13 is gebaseerd op Lame 3.88) welke o.a. multithreaded is en volgens velen toch nog beter klonk dan Helix, en overigens ook al jaren niet meer ontwikkeld wordt. Voor de bitrate-range waar ik in geinteresseerd ben (100-128kbit, ’t is toch voor onderweg) luistert het toch allemaal niet zo nauw.Opmerkelijke vindingen: Bij Helix maakt VBR/CBR niets uit voor encodeersnelheid, bij GoGo wel. Ook is GoGo, als je hem limiteert tot 1 cpu, langzamer dan Helix, in de meeste gevallen. Onbegrensd was GoGo een stukkie sneller dan Helix. Door meerdere ’encodeersessies’ naast elkaar te starten, zou Helix dus sneller zijn. Echter, omdat GoGo nu eenmaal beter werk af zou leveren (ik weet het, niet erg experimenteel van me!) dacht ik dat GoGo met een CBR ongeveer hetzelfde zou leveren als Helix (dus, CBR128 GoGo tegen Helix V50 (dat is 100-128kbit gemiddeld). Blijkt dat met deze parameters GoGo 1,5 tot 2 keer sneller is dan Helix. Waarom doe ik zo moeilijk? Ik ben te lui om parallele encodeersessies te starten :P. Eenmaal iets aanzetten vind ik makkelijker.Hierna ben ik de (in mijn ogen plusminus gelijkwaardige) nummers gaan ABXen. Ik kon ze soms wel, soms niet uit elkaar houden. Als het me lukt, kon ik niet zeggen welke nu beter klonk dan welke. Wel slaagde ik er meestal in de van het origineel te onderscheiden, maar als je me vroeg welke welk precies was, had ik het niet geweten. Misschien heb ik inmiddels toch slechte oren?Anyway, de keus viel dus op GoGo. Tegen de twee keer zo snel als Helix (dankzij multithreading en CBR) en gelijk het geluid. Een keer foobar aanzwengelen, even laten reutelen, klaar.Ik heb foobar 0.8.3 gebruikt, met voor Helix

- %d -V50 -X2 -U2

als parameters en voor GoGo

-v 7 -m j stdin %d

en

-b 128 stdin %d

. Deze laatste is het dus geworden.Binairies voor Helix en GoGo op RareWares.Nu zag ik dat Ubuntu nog voorzien is van een oude GoGo, dus nu nog zien dat ik die kan upgraden…