De nieuwe daklozen

daklozen

Bij de NRC een artikel over de nieuwe daklozen: meestal mannen die door een reeks tegenvallers opeens op straat staan, maar toch niet in de standaardvakjes voor daklozen, vaak psychiatrische patienten, passen. Al ben ik gelukkig niet dakloos, door een buitenlandervaring komen dit soort zaken me wel bekend voor:

Om schuldhulp te krijgen, moest ik een inkomen hebben en daarom bijstand aanvragen. Voor de bijstand heb je een verklaring nodig van het Bureau Krediet Registratie. Zo’n verklaring kost 4,95 en moet je digitaal betalen. Maar omdat mijn bank mijn grootste schuldeiser is, was elke euro op mijn rekening meteen foetsie.

Wanneer het systeem niet werkt. Ik zou willen dat daar wat begripvoller mee om wordt gesprongen. Mijn eigen ervaring is net zoals die in het artikel dat mensen heel vaak niet dat systeem willen buigen, ook al is makkelijk te zien dat het niet werkt. Systeem, dus goed toch? Nee dus. Maarja, dat is een denkstap te ver (kennelijk).