Batchconverteren van series

Ha, vandaag voor 7 euro alle drie de Prince of Persia games gescoord :)Wie weleens (of vaak ;)) TV-series download, bijvoorbeeld 24, Star Trek of een manga-serie, heeft weleens te kampen met zeer verschillende containerformaten. Zelf heb ik alles het liefst in mkv of avi formaat. De laatste wordt door alles ondersteund en de eerste is de meest flexibele container op aarde. Hoewel ik een tijdje ogm gebruikt, ga ik nu toch voor mkv omdat deze ‘beter’ is, ietsjes compacter en (voor mij belangrijk) in Apple Frontrow afspeeld met Perian.Kortom, je moet weleens een berg filmpjes omzetten van de ene naar de andere container. Laatst even gesprokkeld, en ik heb nu een batch-scriptje (voor onder Windows) om langs de bestanden te gaan, al dan niet gespecificeerd met extensie, en per bestand een bepaalde actie uit te voeren:

for /f "tokens=*" %%a in ('dir /b *.ogm') do remux.bat %%a

Hij voert dus voor ieder .ogm bestand remux.bat uit. Dus voor “ABC.ogm” doet hij “remux.bat ABC.ogm”. Stap twee is natuurlijk remux.bat, daar worden enige de-/remuxers aangeroepen om in het gewenste formaat uit te komen. Het hangt er per geval (seizoen/serie/set) vanaf wat er precies gebeuren moet, maar ik neem als voorbeeld dus een seizoen bestaande uit een berg .ogm bestanden. Hier wil ik een mkv van maken. Het is een Japanse serie met een Engelse en Japanse audiotrack (in de ogm) en Engelse ondertiteling. Van mij mag de Engelse audio eruit en mag de ondertiteling in de mkv komen. Omdat dit batch bestand niet zo slim is, heb ik twee voorbereidingen getroffen (met een mass-renamer, Ant Renamer 2): ik heb alle spaties vervangen door punten (scriptje eet geen spaties) en de ondertitelingen (.srt) hernoemt naar .ogm.srt (de volledige bestandsnaam van de .ogm wordt als variabele gebruikt, en ik weet niet hoe je de extensie ogm eraf zou moeten halen en srt er weer op zetten). Daar gaat ‘ie:

OGMDemuxer.exe tracks "%1" -p 0:tmp1.avi 1:tmp1.ogg mkvmerge.exe -o "%1.mkv" -d 0 -A -S tmp1.avi --language 0:jpn -a 0 -D -S tmp1.ogg --default-track 0:yes -s 0 -D -A "%1.srt" --track-order 0:0,1:0,2:0 del tmp1.avi del tmp1.ogg

OGMDemuxer en mkvmerge (en dll’s) zijn de programma’s die ik in dit geval gebruik. Met “%1” kun wordt de variabele doorgegeven (de bestandsnaam dus). Ik vraag OGMDemuxer dus het geluid en video te scheiden. Vervolgens laat ik mkvmerge de boel weer in elkaar draaien. Soms moet je even kijken welke tracks je uit je bronbestand moet hebben (track 2 was hier Engels bijvoorbeeld).Voila, je hele dir .ogm geconverteerd naar mkv met de ondertiteling in de mkv.